dilluns, 14 de gener del 2008

Sal per desfer la neu

Quan arriba l’hivern i suposadament el fred i la neu, arriben també les mateixes imatges a la televisió que any rera any van sortint de l’arxiu: nens fent ninots de neu, pobles incomunicats i tractors que tiren sal a la neu gelada perquè aquesta es desfaci.

Però, perquè la neu (aigua en estat sòlid) es desfà en contacte amb la sal?

Tots sabem que el punt de congelació de l’aigua (pura) és 0ºC, però el que potser no ens han dit mai és que aquesta realitat es pot alterar si barregem l’aigua amb una altre substància. Així, la sal dissolta en aigua fa que el punt de congelació de la mescal sigui inferior, és a dir, que l’aigua necessiti exposar-se a una temperatura inferior a 0ºC. per congelar-se.

El punt de congelació de la mescla serà doncs, proporcional a la quantitat de substància amb la que es barregi: si cada 100g d’aigua li afegim 22g de sal, el punt de congelació de la mescla es situarà a -21ºC.
Eureka!

Bon fred i bon hivern!