Més de dos anys va estar la meva germana abans no li van dir el que tenia. Dos anys estant malalta una setmana cada dos mesos. La van ingressar tres vegades a l’hospital i li van fer totes les proves hagudes i per haver. Va visitar qualsevol tipus de metge: neuròleg, dermatòleg, psicòleg (quan es pensava que era bulímica) i una infinitat més d’”òlegs”; fins i tot una vegada va anar amb la meva mare a un “xino curandero” de Barcelona. Jo no vaig dir res, el grau de desesperació era per això i més.
I finalment li van diagnosticar intolerància al gluten. Ella al principi no s’ho va prendre massa bé, jo en canvi –i crec que la resta de la família- va ser com una benedicció. De tot el que ens havíem arribat a imaginar ser “només” celíac era motiu de gran d’alegria.
Què els passa als celíacs?
Les persones celíaques son aquelles que degut a una predisposició genètica, en el moment de menjar aliments que contenen gluten se’ls lesiona la superfície del budell prim que és l’encarregada d’absorbir els nutrients dels aliments.
I finalment li van diagnosticar intolerància al gluten. Ella al principi no s’ho va prendre massa bé, jo en canvi –i crec que la resta de la família- va ser com una benedicció. De tot el que ens havíem arribat a imaginar ser “només” celíac era motiu de gran d’alegria.
Què els passa als celíacs?
Les persones celíaques son aquelles que degut a una predisposició genètica, en el moment de menjar aliments que contenen gluten se’ls lesiona la superfície del budell prim que és l’encarregada d’absorbir els nutrients dels aliments.
Detall de la superfície del budell prim en bon estat
Les conseqüències d’aquesta lesió provoca el 90% de les vegades els més o menys coneguts símptomes de les persones que pateixen intolerància al gluten: falta de gana, pèrdua de pes, restrenyiment o diarrea crónica i vòmits. Aquestes son les reaccions més freqüents dels celíacs, però el 10% restant reaccionen de diferent/qualsevol altre manera. Aquestes encara no s’han pogut catalogar i de momento es consideren el raquitisme, el dolor dels ossos, les alteracions de l’esmalt de les dents, el mal de cap, la inflor d’algunes parts del cos, les reaccions al·lèrgiques i la depressió.
Detall de la superfície del budell prim en mal estat
El gluten és una proteïna del blat, la civada, l’ordi, el sègol, l’espelta, el kamut i el tritical. Per aquest motiu els celíacs han d’eliminar de la seva dieta els productes que portin aquests ingredients i els seus derivats (midó, farina, pasta,…)
Per si l’eliminació d’aquests aliments no fos prou els celíacs tenen una altre preocupació. MOlts dels productes que actulament comprem al supermercat per la seva naturalesa no duen la proteína del gluten però els “fabricants” la hi introdueixen per aconseguir una millor qualitat sense etiquetar-ho correctament. Aquest és un dels problemes més seriosos amb el que es troben les persones celíaques, la falta d’informació en les etiquetes dels productes per saber si ho poden menjar o no.
La malaltia celíaca és hereditària i per tota la vida però seguint correctament una dieta es pot duu una vida normal. L’Associació de Celíacs de Catalunya edita cada any un llibre dels productes lliures de gluten així com facilita un llistat de restaurants que ofereixen cuina per celíacs. Eureka!
Bon profit!
Enllaços d'interès:
Associació de Celíacs de Catalunya
Associació de Celíacs de Catalunya
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada