Diu el saber popular que les pastanagues son bones per la vista.Quan ara fa uns anys li vaig preguntar al meu pare el perquè, em va preguntar si havia vist mai un conill amb ulleres. Em va fer molta gràcia l’explicació i me la vaig creure profundament perquè -a banda de que “els pares sempre tenen raó”-, el cert és que no havia vist mai un conill amb ulleres.
Però, què s’amaga rera la dita popular?
Cert és que la pastanaga conté vitamina A o retinol, i aquesta vitamina genera pigments necessaris pel bon funcionament de la retina, en especial davant la llum tènue.
La vitamina A prové de fonts animals com la carn, el fetge, el ronyó, els ous o la llet i té una doble funció: alimenta l’individu i en protegeix el seu organisme. Se’n recomana menjar d’entre 4000 i 5000 UI (Unitat Internacional).
El desgast de la vista, perquè ho entenguem, funciona de manera similar a la descomposició que pateixen les fruites quan s’exposen al medi ambient (O2); la vista s’oxida amb el temps a causa de l’exercici físic intens, l’estrès, el tabaquisme, la contamincació ambiental, l’alcoholisme o una dieta inadequada. Per tant la ingestió d’aliments que continguin vitamina A pot evitar-ne el desgast. La OMS (Organització Mundial de la Salut) declara que hi ha més 200milions de persones al món que pateixen de la vista.
Cal saber però, que existeixen alguns inconvenients relacionats amb alguns aliments que contenen la vitamina A. Les fonts originàries de la vitamina tenen un grau elevat de grassa saturada i colesterol que no és gens saludable pel cos així per un bon manteniment de la vista sense una alteració en la dieta els especialistes en nurició recomanen menjar aliments amb vitamina A lliues de grassa i colesterol, com poden ser la carabassa, el meló, el carbassó, el pomelo, les espinacs i la pastanaga. Eureka!
Bona vista i bon profit!
Per saber-ne més sobre la Vitamina A
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada